Service

Gebitsbehandeling

Gebitsproblemen komen bij paarden veel meer voor dan men zou denken. Omdat paarden in principe alleen maar ruwvoer eten, is hun gebit hier volledig aan aangepast. Een dieet bestaande uit ruw- en krachtvoer is voor een paard onnatuurlijk en hierdoor kunnen allerlei afwijkingen ter hoogte van het gebit ontstaan. Deze afwijkingen kunnen leiden tot eetproblemen gevolgd door vermagering, tot rijtechnische problemen en soms tot ernstige ontstekingen ter hoogte van de tandwortels en/of de kaakboezem(s) (sinusitis).

De dierenartsen van Paardenkliniek “De Veluwe” kunnen het gebit van uw paard beoordelen en een deskundig advies geven voor een nadere behandeling, indien nodig.
Eenvoudige gebitsbehandelingen, zoals bijvoorbeeld het verwijderen van emailepunten en/of haken en het verwijderen van de zgn. wolfskiesjes, kunnen zowel op de kliniek als bij u thuis uitgevoerd worden.
Voor meer uitgebreide behandelingen wordt u meestal doorverwezen naar de kliniek, soms (meestal) moet het paard dan suf gemaakt worden voordat de afwijking  gecorrigeerd kan worden.
Een aantal van deze afwijkingen zijn:

  • Front of backhooks (grote haken op de voorste of achterste kiezen)
  • Proteburansen (kiezen die hoger zijn dan de omliggende tanden),
  • ETR (ook ATR – hierbij is het normale wasbordpatroon van het kiesoppervlak te uitgesproken)
  • diastasen (afwijkende ligging van de tand en snijtandproblemen)
Daarnaast biedt de paardenkliniek ook de mogelijkheid tot de operatieve behandeling van gebitsproblemen.Voor het diagnosticeren van kieswortelproblemen is het meestal nodig röntgenopnamen te maken. Indien er een kieswortelabces vastgesteld wordt is het vrijwel altijd noodzakelijk de kies te verwijderen. Dit kan door middel van trekken of, als dit niet mogelijk is, door middel van stempelen. Hierbij wordt er operatief een opening in de schedel gemaakt waardoor de kies wordt verwijderd. Deze laatste ingreep moet uiteraard onder algehele anaesthesie gebeuren.
 


Proteburans icm haak op de eerste kies

Eén van de oorzaken die problemen met eten kunnen veroorzaken zijn diastema’s.
Een diastema is een ruimte tussen twee aanliggende kiezen. In deze ruimte kan voedsel gaan vastzitten wat vervolgens gaat rotten en een pijnlijke tandvleesontsteking geeft. Uiteindelijk kan de kieswortel gaan ontsteken met uiteindelijk verlies van de kies en soms zelfs kaakholteontsteking.

Bij de diastema's spreken we van een "open" en een "gesloten" diastema. Gesloten wil zeggen dat er alleen een kleine ruimte zit tussen de kiezen ter hoogte van het tandvlees, terwijl de kiezen ter hoogte van de kauwvlakte wel tegen elkaar staan. Dit zijn de gevaarlijkste diastema's aangezien hier het voer makkelijk in gevangen wordt en het paard dit niet met zijn tong of door kauwbewegingen kan verwijderen. Bij de open diastema is over de volle lengte van de kies een ruimte aanwezig, waar het voer makkelijker tussen uit valt.

Diastema's kunnen aangeboren of verkregen zijn. Bij de verkregen vorm kan dit ontstaan
doordat er een kies is verdwenen waardoor andere kiezen iets verplaatst zijn, of doordat
een afwijkend kauwgedrag, bijv. als gevolg van grote haken, de stand van de kiezen iets
veranderd. Indien er een diastema is tussen twee melkkiezen, kan dit probleem na het wisselen
spontaan verdwijnen. Bij diastema's tussen de blijvende kiezen zullen we altijd moeten ingrijpen. Dagelijks flossen lukt helaas bij paarden niet ….. Gelukkig is er een alternatief!

Paardenkliniek "De Veluwe" heeft sinds enige tijd de beschikking over een instrument waarmee we van een gesloten diastema een open diastema kunnen maken. Dit kunnen we doen op de kliniek in een noodstal. Het gebeurt bij het staande paard dat daarvoor wel licht suf gespoten moet worden. Na het openleggen van de diastema's (meestal zijn er meerdere aanwezig) worden eventueel aanwezige haken verwijderd en uitstekende kiezen iets ingekort.

Vanwege het ontstoken tandvlees is het soms noodzakelijk een antibioticakuur te geven. Het is bij deze paarden wel van belang om jaarlijks het gebit na te laten kijken om eventueel ontstane haken te verwijderen en soms is het nodig om de open diastema weer iets wijder te maken.

 

 

   
 
Sprengenweg 4a
8181 NN Heerde
Tel: 0578-697117
Fax: 0578-697333

© 2012-2017 Paardenkliniek "De Veluwe" Privacy verklaring
Alg. voorwaarden